Home
Workshops
Retraites
Nu Dialogen
Erik van Zuydam
Audio & Video
Boekjes
Meditatie CD's
Inzicht-mail
Agenda
Nu dansfeesten
Contact
 
Retraites

4-daagse ZOMER RETRAITE

9 t/m 12 augustus in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven (bij Utrecht)  

De tekst hieronder geeft je een beeld van wat je van de retraite kunt verwachten. Onder aan de tekst vind je praktische informatie over data, prijs, locatie en dergelijke.

De bedoeling van een retraite is om je in alle rust – zonder de afleiding van je alledaagse bezigheden – af te stemmen op je thuisbasis van rust. Het is alsof je je bewustzijn drenkt in de stilte voorbij het denken. In dit proces zal je aandacht niet meer zo automatisch naar de springerige bewegingen van het verstand (the mind) worden gezogen, maar raakt er mee vertrouwd zich te ontspannen in de stilte van puur Zijn.

Via dialogen en meditaties word je ertoe bewogen om tot een directe herkenning te komen van onze wezenlijke natuur van puur bewustzijn, die niet kan worden verstoord door de onrust van het denken. Het is de enige bron van blijvende rust en levensgeluk.
 
Vanuit dit perspectief is het alsof je jezelf ervaart als de stille ruimte waarin gedachten en gevoelens als tijdelijke bewegingen komen en gaan, niet in staat om je wezenlijk af te leiden. Deze herkenning is een bevrijdende ervaring, doordat de identificatie met patronen die je leven altijd sterk overheersten wordt doorbroken en daardoor hun greep over je verliezen.  De krampachtige mentale activiteit van zoeken, strijden en controleren kan diepgaand tot ontspanning komen.
Tijdens de sessies schijnen we licht op de typerende mechanismen van egobewustzijn die leiden tot overmatige denk-activiteit en psychisch lijden.  De kern van ieder menselijk probleem is terug te brengen tot één simpel gegeven: weerstand tegen de ervaring die er in het moment is. Dat is het enige drama dat er bestaat. Maar vrijheid en rust kun je niet vinden door  het huidige moment te ontvluchten. Rust en geluk liggen paradoxaal genoeg verborgen in de diepten van het huidige moment. Tijdens de retraite ontdek je hoe je de patronen die voor stress, conflict en lijden zorgen radicaal kunt doorbreken en dat je pijnlijke emoties kunt zien als een herleidende kracht, een poort terug naar de rust.
 
Psychisch lijden is enkel mogelijk vanuit verwarring,  het perspectief van egobewustzijn, ofwel het geloof dat je het ego bent. Wat overblijft als dit geloof wegvalt  is vrede met de ervaring van het moment, ware acceptatie. Je ervaart jezelf als het stille gewaarzijn dat onpartijdig en zonder oordeel ruimte geeft aan álles wat er in je opkomt. 
Het is een terugkeer naar onze natuurlijke staat, waarin je aandacht vrij is en niet in beslag wordt genomen door onnodig gepieker en ingebeelde problemen. 
 
Het programma
De dag begint 's morgens met yoga of Qi Gong. Na het ontbijt is er een ochtendsessie waarin de deelnemers welkom zijn om met vragen te komen over dingen die op dat moment opspelen en de aandacht afleiden. Tijdens deze dialogen zullen de typerende egomechanismen die stress en lijden veroorzaken worden blootgelegd. In de middag zijn er geleide meditaties. 's Avonds na het diner is er weer een dialogensessie. Gedurende drie en halve dag wordt er - behalve tijdens de sessies - niet gesproken.
 
Locatie
De retraite vindt plaats in Conferentiecentrum SAMAYA in Werkhoven, op 15 autominuten van Utrecht, een mooie rustige plek in het Kromme Rijngebied, omgeven door boomgaarden, akkers en smalle landweggetjes. De accommodatie beschikt over een prachtige zaal, comfortabele privé kamers en een mooie Engelse landschapstuin. 4 heerlijke dagen om tot jezelf te komen.  Kijk op www.samaya.nl voor een indruk.
 
Video
Op mijn Youtube kanaal kun je kijken naar video en audiofragmenten van recente retraites. Klik bijv. op 
https://youtu.be/-msIeAyUj9Y
 
Audio
Via onderstaande links kun je enkele audiofragmenten beluisteren uit recente retraites.
 
Over het concept loslaten: 
http://cl.ly/1M1O1w2j3D3M
Over omgaan met oordelen en afwijzing: http://cl.ly/2b1u0u2Z1W20
Over het idee gefaald te hebben in het leven:http://cl.ly/0r0O372k2z0y
 
Lees meer op 
www.inzicht-nu.nl (onder ‘retraites’)

Verblijf & kosten:
Gedeelde 3 pers kamer          € 495 (beperkt beschikbaar)
Gedeelde 2 persoonskamer   € 555
Geschakelde kamer *             € 590
Privé slaapkamer                    € 675 (beperkt beschikbaar)

* Geschakelde kamers: deze bestaan uit twee kleine eenpersoonskamers, door middel van een deur verbonden, met een gezamenlijke badkamer.
 
De slaapkamers hebben eigen douche en toilet.
De prijs is inclusief verblijf en alle (overwegend biologische/vegetarische) maaltijden.
 
Aanmelden
Om je aan te melden voor de retraite kun je mailen of bellen.
Je krijgt dan een inschrijfformulier toegezonden.

e-mail: inzichtnu@icloud.com
telefoon: 06 24655570

 
 
-
Aanmelden Inspiratiemail Contact - Erik van Zuydam